Blog

Stefan Hrusca - Romanism "la plus infinit"

Nu stim daca ati fost prezenti aseara la concertul lui Ștefan Hruşcă din Windsor, Ontario (Canada), peste rau de Detroit, sau daca ati avut vreodata ocazia sa asistati la orice concert al sau, dar va putem confirma ca ati avea ce regreta.

Intr-o vreme cand numele Hruşcă este aproape sinonim cu cuvantul "colinde", cand cei mai multi romani au deja multe din cantecele sale acasa, si cand cele mai populare interpretari pot fi vazute oricand la YouTube, oare de ce sa mai mergi la un concert al lui Hruşcă?

 

Pe de o parte, numai cine nu a fost la un concert nu stie ca experianta muzicii "live" nu poate fi nicodata egalata 100% de auditia sau vizionarea dintr-un fotoliu, acasa, in propria sufragerie. Pe de alta parte, un concert Ștefan Hruşcă are parca ceva sarbatoresc, aproape religios...este ca o inaltare la cer. Mai mult chiar, nu e nici lipsit de umor - Hruşcă, de exemplu, ne-a amuzat pe toti, referindu-se la un concert in Cipru, cand ninsese prima oara dupa 50 ani, iar lumea a facut aluzia ca atunci cand Hrusca isi acordeaza chitara incepe sa ninga. Interesant este ca afara incepuse si la noi sa ninga.

 

 

 

In camasa lui traditionala, Hruşcă a parut parca neschimbat, acelasi interpret onest, roman autentic si modest - desi unul din cei mai bine vanduti interpreti romani dupa 1990. Concertul cuprinde doua parti, cu o pauza intre ele pentru autografe, si dureaza aproape doua ore si jumatate. Printre colinde, Hruşcă povesteste foarte frumos de traditiile romanesti, de Maramuresul sau natal, de colindat, te bucura cu povesti din turneele sale, presarate cu farame de amitiri parca dintr-o alta lume, parca uitate, parca prea cunoscute noua tuturor. E greu sa nu devii nostalgic...uneori pare o intoarcere in timp.

 

Peste toate, la omul Hruşcă se vede mandria de a fi roman. Desi traieste de 20 de ani in Canada, a ramas un ambasador al cantecului romanesc si ne roaga pe toti sa pastram traditia si sa colindam - sa mergem la prietenii nostri in ajun si sa-i colindam, sa le facem o surpriza. Spune foarte frumos ca "Nu e important de ce ai plecat din tara. Important e sa ramai om."

 

Foarte amabil, in pauza semneaza CD-uri si face poze cu toata lumea. Dupa doua ore de colinde - o adevarata terapie pentru suflet si inima - pleci parca "mai sfant", si un pic pe ganduri dupa atatea versuri cu mesaje profunde. Caci, nu-i asa...

"Viata e tot viata e tot
Tot ce ne-a fost daruit
Toti sa traim toti sa iubim
Viata la plus infinit" (din "Urare pentru indragostiti")

Daca ati asistat la acest concert, sau la altele, ne-am bucura foarte mult sa va aflam impresiile voastre...Comentati mai jos sau trimiteti-ne un e-mail la pagina de contact.

Cu stima, Echipa Pribeag.com

 

Pubished on Tuesday, 24 December 2013

Pribeag